Christinas Förskolor

Vårt Holistiska perspektiv

Lyckostugans Holistiska perspektiv
Förskolan Lyckostugan har som sin profil ett ”Holistiskt perspektiv”.
Det innebär ett synsätt som omfattar barn, föräldrar och medarbetare.
Det vill förmedla ett helhetstänk där varje del av samvaro, samspel, kommunikation, medvetenhet skall sträva efter att göra plats för välmående, framtidstro och meningsfullhet för varje individ.
Det är en övertygelse att de första åren i barnens och föräldrarnas relation kan vara grundläggande för framtiden och framtidstron. En grund att stå på som kan ge positiva återklanger i tonåren och vidare i en cirkelrörelse.
Individer som har självkänsla, ett positivt egenvärde har större förutsättningar att göra positiva val, ha en positiv hållning till sig själv och sina medmänniskor.
Vi vill ge barnen en god hälsa och en god självkänsla då vi anser att både huvud, kropp och själ måste må bra för att kunna tillgodgöra sig kunskaper och sociala färdigheter.

Konkreta val vi gör för att bejaka det holistiska perspektivet:

Barnen
Att ha rätt till en positiv, fin, genomtänkt, ren och estetisk miljö skänker känslan av att individen värnas om.
Hallen ska aldrig vara en plats där tunga, negativa, problematiska situationer skall kommuniceras. Vi har 24-timmarsregeln och den används för att inte utsätta vare sig barn, föräldrar eller personal för negativ belastning i en miljö som skall vara välkomnande och trygg.
Vi kan ringa, SMS:a eller skriva en lapp om något är akut.
Vi ser och lyssnar på barnen, vi visar barnen hur de ska se och lyssna på andra. Det medför att barnen ges rätten till sin åsikt och även kan ge andra rätten och insikten att ”jag är viktig”, ”du är viktig”.
Vi uppmuntrar barnen genom positiv feedback, vi visar hur de kan göra istället för att göra saker åt barnen.
Vi arbetar för att visa att alla duger och alla får vara med, under ansvar och hänsyn. Det, i förlängningen, ger individer som vågar ta plats, som i större utsträckning kan stå upp för sig själv men som också är lyhörd för att andra behöver plats och respekt.
Vi sätter gränser och visar barnen hur de ska sätta gränser för att bevara sin integritet.
Vi övar på att ge och ta beröm.
Vi skiljer på SJÄLVFÖRTROENDE OCH SJÄLVKÄNSLA och vi är medvetna om att barnen behöver båda men att självförtroende kan byggas fort men självkänslan är ett livslångt byggande som kan raseras utan konstant påfyllnad.
Maten vi äter ingår även den i vårt holistiska synsätt. Maten ska ge den bästa näringen till den växande kroppen. Maten ska vara ekologisk, näringstät, vällagad och god.
Vi äter vegetarisk mat 3 dagar i veckan och fisk 2 dagar.

Föräldrarna
Hallen ska vara välkomnande och trygg för föräldrarna. Här pratar vi bara om positiva saker runt deras barn. Inga negativa anslag om sjukdom eller pekpinnar ska vara synliga, det förmedlas till föräldrarna på annat sätt.
För oss är föräldern alltid den ”bästa föräldern” för sitt barn. Vi finns också till stöd för föräldern för att se att de är de viktigaste för sina barn.
Vårt mål är att alltid förmedla att föräldrarna är värda förskolans tid, genom föräldramöten, samtal, samvaro. Vi välkomnar alla föräldrar till förskolan. Vi visar vårt genuina intresse för dem och deras bakgrund och deras relation med sitt barn.

Medarbetarna
Förskolan visar pedagogerna på en mängd sätt att förskolans styrka och kvalitet beror på pedagogen. Pedagogerna på Lyckostugan värdesätts mycket högt och det visar sig i pedagoger som stannar, utvecklas och trivs. Det i sin tur skapar en verksamhet som ger barnen lärande, trygghet och utveckling.